Suwon, Korea


Assalamualaikum. Alhamdullilah, we arrived in Korea safely yesterday. It's summer. Mostly orang kata summer panas. Tapi tak ada lah panas sangat sebenarnya. 27°c je. Malaysia lagi panas. Tu yang sampai dalam shopping mall pun nak pakai sunglasses. Cuma kat Seoul memang agak panas (bahang). Btw, ktorg sampai sini 5 petang semalam. It takes one hour from Incheon Airport to our 'rumah sewa' in Suwon. Sampai-sampai je ktorg terus kemas rumah - sapu lap lantai, susun barang, sertu pinggan mangkuk etc. So kalau nak update blog semalam memang tak dapek den nak nolong.


Rumah sewa ala-ala rumah Han Sae Kyung
[Cheongdamdong Alice]


Hari ni ktorg cuma beli barang-barang dapur dan bahan-bahan untuk masak kat E-mart. (market dorang) E-mart tu tak jauh pun daripada rumah ktorg. 10 minit je kalau jalan kaki. Sepanjang jalan tu kerja aku ambil gambar je. 


Kat sini dorang tak guna plastik tapi dorang guna kotak yang dikitar semula dan disediakan dalam pelbagai saiz. So orang yang shopping banyak tu boleh lah guna kotak besar. Nice! One of ways to save our nature. :) Plus, kotak tu kita yang kena seal sendiri. (packaging tapes and scissors are provided) Kalau nak guna paper bag or plastic bag pun boleh. Tapi kena beli kat cashier. (500 won = RM 1.50)


Balik dari E-mart (after solat maghrib), ktorg pun masak-masak. Inilah hasilnya! Ikan grilled + salad (Sangchu in korean) + sambal kicap + sambal udang. Makan sambil tengok Running Man. Tapi tak tengok sampai habis pun sebab semua dah kebulur. (mana taknya dari pagi cuma makan Ruski je). Ok that's all for now! Jaljayo :)

1 comments:

Eyma su said...

bestnyer duk korea ker??

 

Author

They call me ATUL. Currently studying at Giatmara Sepang, Fashion and Dressmaking. Suka makan. Suka tidur. Suka jalan-jalan. Suka nyanyi. Suka baca buku. Eh?

Labels

Followers